top of page
  • Agneta

HÖNAN HEDVIG MED SINA PÅSKKYCKLINGAR


Lite påskinspiration kommer här. Följ denna steg för steg beskrivning hur du gör denna kyckling mamma med sina små skyddslingar. Kanske nåt för påsktårtan? Och påsktårtan ska väl ändå vara en smaskig chokladtårta.  Var med och tävlade i TV4:s påskfavoriter på recepten.nu för några år sen och vann 1:a pris med denna tårta. Det var kul.  Så håll till godo här kommer instruktionen.


1.  Hönan: Gör en droppformad kon, i storlek som ett mindre päron i marsipan eller modelleringspasta, alternativt sockerpasta men då är det bra att blanda i lite cmc, eller gummi arabicum så den blir lite fastare. Risken är annars att halsen inte orkar hålla huvudet och hönan sjunker ihop.


2. Forma hals och huvud i en del. Gör en avlång rulle. Forma till huvudet genom att rulla i ena änden så det blir kvar en bredare del för kinderna.


3. Gör en fördjupning för ögon med ett modelleringsverktyg (kula) eller baksidan på en rundad pensel.


4.  Sätt i en grillpinne eller spaghetti i den främre delen av kroppen för att hålla hals och huvud (glöm inte upplysa ev. tårtätare om detta). 


5. Fäst hals och huvud på kroppen med grillpinnen och lite ätbart lim.


6. Gör en droppe i marsipan eller modelleringspasta och platta till den. Gör markeringar med kniv för att imitera vingens fjädrar. 


7. Fäst vingen på kroppen med ätbart lim.


8. Gör en liten rund kula i vit modelleringspasta och fyll ut fördjupningen för ögonen. Gör en lite mindre kula i blått och ytterligare en mindre kula i svart. Måla med lite vit färg ”glanspricken” i ögat för mera liv i blicken. Måla ögonfransar och ögonbryn.


9. Forma en orangefärgad “giffel” i marsipan eller modelleringspasta.


10. Öppna upp näbben med en kniv och markera näsborrar. Fäst i ansiktet på hönan.


11. Rulla ut lite rosafärgad marsipan eller modelleringspasta och stick ut en rundel, ca 5-6 cm i diameter. Forma en halvrund kula till hattens övre del.


12. Fäst kulan på hattbrättet med lite ätbart lim


13. Gör en smal rulle i gul marsipan eller modelleringspasta och lägg i skarven och dekorera med små blommor på hatten.


14.  Kycklingen: Gör på samma sätt som kroppen till hönan – en lite droppformad kon men lite rundare, i storlek som en pingis boll.


15. Gör huvudet med lite mindre pasta än kroppen. Rulla först en rund kula och rulla sedan med sidan av pekfingret mitt i ansiktet från ”öra till öra” för att göra en fördjupning där ögonen skall sitta. När man gör detta blir huvudet lite mer avlångt.


16. Gör fördjupning för ögonen med en kula eller baksidan på en rundad pensel.


17. Avsluta detaljerna i ansiktet med näbben på samma sätt som hönan men mindre så det passar i storlek till kycklingens huvud. Gör en vit kula och fyll igen fördjupningen. Gör en till kula i svart, mindre än den första och måla sedan glanspricken och ögonbryn. Gör önskat antal kycklingar och lägg under hönans vingar.


Hoppas detta kan bli till inspiration för någon.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

UNICORN

bottom of page