top of page
  • Agneta

SPRITSA SNÄCKOR OCH PÄRLBAND


Det var kul att få möjligheten att vara med på ett hörn i gårdagens TV-program Det stora tårtslaget som sänds i Sjuan på torsdagar kl. 21.00. Dock var en del väsentlig information om hur man spritsar bortklippt så därav lite mer instruktioner här.

I inslaget berättar jag att man t ex inte ska fylla spritspåsen för mycket och där står jag med en full spritspåse! Så komiskt! Men det de klippte bort var när jag förklarar att man kan fästa en påsklämma i änden och sen dela av spritspåsen så man inte behöver hantera allt på en gång.


Sen fanns det nog inte tid för ytterligare förklaring som vi pratade om nämligen att ju närmare du håller handen i förhållande till munstycket desto bättre kontroll har du över tyllen (spritsmunstycket). Det är precis som när man skriver med en penna – man håller ju inte längst upp på pennan utan så nära spetsen som möjligt. Testa så får du se!


Ett vanligt fel många gör när man spritsar t ex snäckor är att man rör handen fram och tillbaks. Men för att få tydliga, väldefinierade snäckor och även pärlband bör man spritsa dem i 45 graders vinkel – kläm, släpp och dra. När man trycker så ska handen vara stilla, sen släpper man i trycket och därefter drar man. Låt det bli ett litet mellanrum mellan varje snäcka och låt nästa snäcka “växa fram” över den föregående.


Egentligen gillar jag inte att säga vad som är rätt och fel när det gäller sockerkonst eftersom allt handlar om kreativt skapande. Men för tydligt avgränsade snäckor blir det bäst att inte arbeta fram och tillbaks med spritsen. Om man sen tycker det är trevligt med ett mer vågigt mönster och inte lika avgränsade snäckor kan man ju naturligtvis jobba fram och tillbaks.


När man spritsar pärlband gör man det på samma sätt, med samma teknik. Det man ska försöka att undvika är att få toppar i pärlbanden. Det blir inte lika bra finish och det tar dessutom längre tid. För att bli “jämn på handen” när man spritsar pärlband kan man börja öva med en större rundtyll och sen minska ner i storlek på öppningen när man känner sig lite mer säker.


Här kan du se en kortfilm från köket.se med en mer utförlig instruktion hur du spritsar snäckor och pärlband.Här kan du se avsnitt 4 av Det stora tårtslaget i sin helhet. Du behöver logga in för att kunna se det. Har du inget konto behöver du skapa ett.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

UNICORN

bottom of page