top of page
  • Agneta

TOMTEMAFFIAN


Tomtenissar eller kanske snarare tomtemaffian – ja den får väl kallas så eftersom den i stort sett invaderar våra hem under julen. Här kommer en steg-för-steg-beskrivning hur du kan göra dessa små nissar. Lätt som en plätt har du gjort ett helt gäng. Ett enkelt pyssel man kan göra tillsammans med barnen. Så här gör du:


1. Färga in marsipan med röd karamellfärg och även lite marsipan som du färgar med bara lite orange karamellfärg. Tänk på att orange karamellfärg färgar mycket och det behövs väldigt lite för att göra hud färg. Forma två kulor en lite större som är ca 5 cm diameter och en liten ärtstor kula.


2. Gör dessa konformade figurer enligt bilden ovan.


3. Böj toppen på den röda konen.


4. Stick ett litet hål med en tandpetare eller modelleringsverktyg lite nedanför mitten där näsan skall sitta.5. Applicera lite ätbart lim i hålet och stick in den spetsiga delen av näsan.6. Tryck till den lite lätt och låt den få lite uppnosig potatisnäsa.7. Rulla ut lite modelleringspasta till en smal rulle, tillräckligt lång så den går runt hela “magen” på tomten.8. Limma med ätbart lim runt om “magen” på tomten och lägg runt den vita kanten på mössan så den är nerdragen över ögonen. Låt den gå ner på bägge sidor om näsan. Forma en liten vit boll av modelleringspasta och stick ett hål i ena änden som du fyller med lite ätbart lim. Sätt försiktigt på den på toppen på luvan.9. Antingen kan du välja att ha slät kant runt tomteluvan eller också gör du den “luddig”. I det senare fallet – låt den vita pastan stå nån halvtimme och torka lite så är det lättare att få den “luddig”. Använd en spetsig broderisax eller en tandpetare och flika upp den vita kanten. Själv tycker jag det är lättast och blir finast med en sax. När du gör toppen på luvan får du vara försiktig så du inte bryter av den.Nyfiken mafioso….Spionmafioso…Mafiosos i långa banor…


Det här har jag använt i det här tipset:

Marsipan av bra kvalitét med hög mandelhalt.

Modelleringspasta

Röd karamellfärg – Pastafärg Poinsettia

eller

Röd karamellfärg – QFC Pastafärg Röd

eller

Röd karamellfärg – Rainbow Pastafärg Red

Orange karamellfärg – QFC Pastafärg Orange

Ätbart lim

Lycka till med tomtepysslet!


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

UNICORN

bottom of page