top of page
  • Agneta

VALENTINE COOKIES


Varför inte överraska någon med dekorerade kakor lagom till Allahjärtans dag. Här kommer en steg-för-steg-beskrivning hur du kan göra dessa kakor med sk run-out teknik. Det är jättelätt och jättekul att göra.


1. Gör kristyr med 1 äggvita och ca 300 gr florsocker utan stärkelse. Rör till en lagom mjuk konsistens, ungefär som mjukglass. För att läsa mer om hur du gör kristyr och varför du behöver använda florsocker utan stärkelse – läs här.  Spara undan lite av den fasta kristyren och lägg i en spritspåse med en liten rundtyll, t ex Wilton no 2 eller 3.


2. Tillsätt sedan lite pressad citronsaft för att “ta ner kristyren” till flytande konsistens.


3. För att veta att du har rätt konsistens skall kristyren vara helt slät efter ca 5 sekunder. Om den blir slät fortare har du haft i för mycket citronsaft och behöver tillsätta mer florsocker utan stärkelse. Är det fortfarande mönster kvar behöver du tillsätta mer citronsaft. Så här ska det se ut efter ca 5 sekunder.


4. Färga in en del av kristyren röd och rosa. Spara även en del vitt. Fyll i den flytande kristyren i spritspåsar utan tyllar.


5. Spritsa kanten med den något fastare kristyren.


6. Fortsätt varvet runt. OBS! VIKTIGT! För att kunna göra en rak linje är det viktigt att du jobbar i luften och lägger linjen på plats. Det är mycket svårare att spritsa en rak linje om man spritsar nära underlaget.


7. Sluta trycka den sista biten och lägg ner linjen för att fullfölja varvet. 


8. Klipp upp ett mycket litet hål i spritspåsen utan tyll och börja fylla den flytande kristyren runt kanterna på hjärtat.


9. Arbeta snabbt utan uppehåll för att det inte ska bildas kanter.


10. Fyll hela hjärtat.


11. Använd en nål eller en sk needle tool för att ta bort ojämnheter och sticka hål på ev bubblor. För att bubblorna ska komma upp till ytan kan man lyfta försiktigt på kakan och banka den lätt mot underlaget. 


12. Finns det ojämnheter runt kanten eller om kristyren håller på att rinna över ytterlinjen kan man använda en platt siliconspatel för att jämna till kanten. 


13. Klipp upp de andra spritspåsarna med den färgade kristyren och börja göra linjer över den vita kristyren direkt efter att du har fyllt hjärtat med vit kristyr. Väntar du för länge så sjunker den färgade kristyren inte in i den vita. 14. Använd gaffelverktyget och dra nu linjer i kristyren och se mönstret som formas.
15. Du kan också göra rosa ränder mellan de röda och även testa att dra verktyget åt andra hållet mellan ränderna du nyss har gjort. Då kan det bli så här.


16. Istället för ränder kan du göra prickar.


17. Som sedan blir till hjärtan när du drar igenom nålverktyget.


18. Testa att göra olika varianter. Du kan t ex lägga i prickar i hjärtat. 


19. Spritsa en pärlbård med samma tyll du använt till linjen runt hjärtat eller spritsa en volangkant runt hjärtat.Dessa verktyg och ingredienser har jag använt till de här kakorna:

Florsocker utan stärkelse eller FunCakes Icing Sugar

Röd pastafärg eller Rainbows röda pastafärg

Rosa pastafärg eller Rainbows rosa pastafärg

Wiltons rundtyll  nr 2 eller Wiltons rundtyll nr 3

Liten koppling

Spritspåsar

Cookie Tool Set

Kakutstickare

FunCakes Kakmix

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page