top of page
  • Agneta

VINTERSKRIDSKO TILL MORMOR

Uppdaterat: 19 jan. 2018


Här kommer en steg-för-steg beskrivning som du kan ha användning för hela vintern – en vinterskridsko till mormor i pepparkaksform.  Det blir framför allt spritsning i detta tipset men också hur du gör run out.1. Baka en pepparkaka i form av en stövel.2. Gör kristyr (hur du gör kristyr och  lite läsning om kristyr hittar du här) och spritsa konturerna runt stöveln med en rund tyll,  t ex Wilton nr 4 eller 5.  Tänk på att kristyren skall vara ganska mjuk eftersom du använder en ganska liten tyll.3. För att göra raka linjer är det viktigt att arbeta i luften för att lägga kristyren till rätta. Spritsa också en linje i överkant.4. Gör flytande kristyr (run out) genom att tillsätta lite citronsaft. På 5 sekunder ska du ha hunnit räkna till tio och kristyren ska då bli helt slät när du lyfter upp lite kristyr och släpper ner den igen. Slätar den ut tidigare är den för lös – tillsätt då mer av den fasta kristyren. Dröjer det längre – tillsätt lite mer citronsaft. Färga kristyren med lite pastafärg gentian. Det allra bästa är egentligen att använda flytande färg till run out, om man ska göra som de riktiga proffsen. Kristyren torkar då fortare och blir hårdare, men för det vi gör här går det bra med pastafärg.5. Fyll en pappersstrut med den flytande kristyren och fyll hela området innanför konturerna. Även den övre delen där luddkanten kommer vara. För att få en jämn yta – lyft försiktigt på pepparkakan och skaka lätt så slätar den ut och ev. luftbubblor kommer upp. Dessa kan man sticka  hål på med en nål om de inte går sönder av sig själva. Skaka lätt därefter igen.6. Spritsa fast kristyr i överkanten som ska bli ludd. Vänta några minuter så den får lite yta. Tag en tandpetare och ludda upp området.7. Spritsa även en rand för att markera sulan.
8. Spritsa knappar längs hela framsidan med samma tyll som du använde till konturerna.9. Spritsa ett litet pärlband under luddkanten med en liten rundtyll,  Wilton nr. 2.10. Spritsa lite band som hänger ner utefter sidan på skridskon med samma tyll som till pärlbandet.11. Gör också en liten rosett med den lilla rundtyllen.12. Fortsätt med samma tyll och spritsa små prickar över hälen i fallande storlek. Börja i mitten med den största och gå först ut åt ena hållet och sedan ut åt andra hållet.13. Tryck i lite flowerpaste i formen för att göra sidodekorationen. Torka ev. upp pastan med lite majsstärkelse.14. Fäst dekorationen under pärlbandskanten med lite kristyr.15. Till meden formar du en tunn rulle i flowerpaste och böjer till toppen längst fram. Gör också två små fästen och låt alltihop torka några timmar.16. Fäst meden med lite kristyr på pepparkakan.17. Pudra med lite ätbart glitter så den glimmar vackert i vintersolen. För att ge bort den är det bra att lägga den på en kartong och sedan slå in i lite cellofan eftersom den är lite ömtålig med meden. Man kan också göra den enbart som en känga och dekorera efter önskemål, kanske något riktigt rosa och somrigt till morsdag och sedan lägga på en tårta kanske…..då kanske det kan vara bra att göra den i flowerpaste eller pastillage, och inte i pepparkaka. ;)


TIPS! Vill du göra två skridskor, en höger och en vänsterskridsko, sticker du bara ut två stycken med utstickaren och vänder sedan på den ena innan den gräddas i ugnen.


Det här har jag använt i detta tips:

Stövelutstickare

Florsocker utan stärkelse – ett måste för att kunna göra run out.

Tyll nr. 5

Tyll  nr. 2

Liten koppling

Små spritspåsar

Pastafärg Gentian

Siliconform

Flowerpaste

Ätbart glitter


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page